Internet dnevnik gradonačelnika Grada Varaždina
Ivan Čehok
Blog - listopad 2007
utorak, listopad 16, 2007
Premda se u teorijama tehnološkoga i gospodarskoga razvitka kao sintagma pojavljuje ranije, tek tamo od kraja sedamdesetih pojam tehnološki parkovi (odnosno, tehnoparkovi ili tehnozone) obuhvaća nazive za središta u kojima se na neposredan način, u okviru istoga teritorija s jednakim pravnim režimom, povezuju ili prožimaju akademska i teorijska znanja s tehnološkim inovacijama i gospodarskim potrebama.
U Hrvatskoj se o tehnološkim parkovima, kako to obično biva s našom brzinom u sustizanju ideja i projekata, počelo govoriti relativno kasno, tek 2003. godine je Hrvatski sabor raspravljao na odborima o potrebi zakonskoga reguliranja osnivanja tehnoparkova. Nakon toga se takva mogućnost predvidjela u zakonima posvećenim visokom školstvu. Međutim, osnovano je tek nekoliko tehnoparkova, pri čemu i tih nekolicina, na žalost, nije u pravom smislu ispunilo svoju ulogu.
U Varaždinu je osnovan tehnološki park većinom usmjeren prema informatičko-komunikacijskim tehnologijama (ICT), pri čemu je svrha samoga osnivanja odredila i tip tehnoparka kao inkubacijske ustanove. Već prve godine park je od tri male strane tvrtke s desetak zaposlenih prerastao u kompleks s dvanaest malih stranih i domaćih tvrtki, većinom baš u inkubacijskoj fazi da bi danas obuhvaćao 26 tvrtki sa stotinjak zaposlenih. Riječ je o malim tvrtkama s prosječno 5-6 zaposlenih, odnosno dvije informatičke tvrtke srednje veličine što izrađuju različite softverske aplikacije. Jedna od tih tvrtki ima već 70-tak zaposlenih inžinjera informatike i elektrotehnike. Iz inkubacijske faze ta tvrtka sada smjera prema green-field ulaganju, dakle gradnji vlastitih ureda izvan same zgrade tehnoparka i već iduće godine imat će preko 120 visokoobrazovanih radnika.
Tako ćemo u samo tri godine omogućiti kompetentnim i vrsnijim inžinjerima informatičke struke zaposlenje te pomoći u poslovanju informatičke tvrtke s visokoobrazovanom radnom snagom, dakle upravo ono što Hrvatskoj nedostaje – s jedne strane, otvaranje radnih mjesta što će zadržati visokoobrazovane stručnjake i, s druge strane, tvrtke što prenose know-how i tehnologiju u gospodarske aktivnosti. Nije stoga čudno da je Ministarstvo obrazovanja i znanosti preko agencije BICRO odlučilo sufinancirati upravo varaždinski tehnopark, koji će tako postati najveći hrvatski ICT park.
ivancehok @ 20:27 |Komentiraj | Komentari: 10 | Prikaži komentare
 
Index.hr
Nema zapisa.