Internet dnevnik gradonačelnika Grada Varaždina
Ivan Čehok
Blog - listopad 2008
srijeda, listopad 29, 2008
Prije samo tjedan dana u Hrvatskom sam saboru obrazlagao kako nijedna, ma kako dobro osmišljena i kako god odlučno pokrenuta, strategija sigurnosti neće u potpunosti uspjeti ako svi zajedno u društvu ne stvorimo uvjete za sinergijsko djelovanje svih službi – onih koje nastoje održati društvo zdravim i onih koje ga nastoje liječiti. Drugim riječima, javni red i mir nije moguće uspostaviti naknadno, mjerama represije, nego ovisi prije svega o tipu društvenoga poretka. Sveti Augustin davno je rekao da je mir sklad dijelova, što bi, u suvremenoj parafrazi, značilo da bez skladnoga ili barem usklađenoga djelovanja sviju poluga vlasti i svih razina vlasti kao i javnih službi te organizacija i institucija civilnoga društva, nije moguće očekivati mir kao pretpostavku osobne sigurnosti građana.
Kako to obično biva, budući da sam spomenuo neke gradove u kojima je stanje sigurnosti zabrinjavajuće (primjerice, danas je objavljeno da je Zagreb po broju ubojstava na neslavnom europskom vrhu), optužili su me da branim Vladu, odnosno napadam druge. Danas pak i sami gradonačelnici nekih gradova traže pomoć građana, odnosno većina stručnjaka što su se u međuvremenu oglasili ističe upravo ono o čemu sam i ja govorio -. nasilje nije moguće zaustaviti s jednoga, najvišega mjesta, ono je kapilarno i stoga je jedini način da se spriječi suradnja građana.
Ne želeći razuvjeravati one koji uvjerenja stječu stranačkim navijanjem, mogu ih samo upozoriti da većina društava u kojima su se građani osjećali nesigurno nije za to jednostavnim i jednostranim politikanstvom okrivila središnje političke institucije, nego su prije svega započeli s projektima tzv. policije u zajednici, držeći građane budnim i osjetljivim na povredu dostojanstva drugih i na moguće opasnosti narušavanja sigurnosti ali ujedno osposobljavajući službe za brzu i učinkovitu intervenciju na temelju onoga što javnost uočava kao moguća mjesta narušavanja javnoga reda i mira. Naravno, posve je jasno da je vlast odgovorna za učinkovitost reaktivne intervencije, dok je cijelo društvo odgovorno za proaktivnu politiku prevencije. Drago mi je da smo neke od tih projekata suradnje zajednice i policije započeli upravo mi u Varaždinu.
Samo ako sigurnost postane briga svih moguće je postići da ona bude ujedno temeljna vrlina dobro uređene zajednice kao i osjećaj osobne zbrinutosti i bezbrižnosti.
ivancehok @ 21:49 |Komentiraj | Komentari: 16 | Prikaži komentare
 
Index.hr
Nema zapisa.