Internet dnevnik gradonačelnika Grada Varaždina
Ivan Čehok
Blog - prosinac 2008
utorak, prosinac 2, 2008
Kriza
Riječ kriza potječe iz grčkoga jezika, dolazi od glagola krinein, što bismo u slobodnijem i širem značenju mogli prevesti glagolom razlikovati, otprilike kao osjetilno razlikovanje, razaznavanje, raspoznavanje razlika. Širila se odatle i kolokvijalnim i stručnim jezikom pa i u metajeziku s jedne strane kao psihičko stanje (kriza identiteta, kriza odrastanja itd.) te, s druge strane, kao oznaka kolektivnoga stanja, neuređenosti cijeloga sustava.
Kao i svaka prijetnja ili strah, kriza se širi valovito, zahvaća društvo prelijevajući se preko najslabijih brana ili sama nalazi propuste. Otkako su se ti valovi nadvili nad europsko gospodarstvo, većina je zemalja isto tako pokušala podići brane i smiriti bujicu. Sve, ali baš sve su to učinile da dva načina: smanjile državnu potrošnju tako da se dijeli samo jednom rukom i samo onima koji će brže napuniti drugu ruku te poticanjem proizvodnje onih dobara što najbrže generiraju gospodarski rast, dakle izvoznih dobara.
Mi smo, međutim,  više skloni sprdavati se i rugati inače nespretnim najavama štednje na darovima ili pak spinovima tako zavrtiti činjenice da se više ne zna što je stvarnost što pak interpretacija. Mi smo pozvali ekonomske magove koji su objasnili da bi kresanje cijena moglo dovesti do deflacije!? Sada se još pozivamo na Brownovo poticanje potrošnje, ali zaboravljamo reći da su blagdanske cijene u Londonu polijepljene na svim izlozima i da se trgovine trse ponuditi što veći diskont. U našim pak izlozima cijene morate tražiti povećalom premda su i dalje povećane, s ekstraprofitnim maržama. Tako se trgovački PR prefrigano potrudio da nam objasni kako je za nas bolja inflacija i dalje siromašenje nego deflacija, do koje ionako ne bi došlo kad bi se smanjile marže.
Dobro je, međutim, što su se naposljetku ekonomski stručnjaci ipak usuglasili da je privlačenje industrijskih proizvodnih investicija i izvoz jedini mogući izlaz iz krize, premda se bojim da je malo prekasno za proizvodne i izvozne ofanzive. Drago mi je da su potvrdili upravo ono što smo napravili mi u Varaždinu – čak i u uvjetima ovogodišnje inflacije i rasta troškova, naše gospodarstvo bilježi rast i povećava izvoz.
Stoga je, da se vratimo porijeklu riječi kriza, ovo dobra prilika za našu zemlju da jasno razlikujemo nužno od potrebnoga te da jasno razlikujemo prioritete i osobne i kolektivne potrošnje. To će vjerojatno dovesti do krize političkih odnosa ali će konačno početi izvlačiti cijelu zemlju iz kriza što su je sve vlasti jednako umjetno sprečavale.
ivancehok @ 22:43 |Komentiraj | Komentari: 35 | Prikaži komentare
 
Index.hr
Nema zapisa.