Internet dnevnik gradonačelnika Grada Varaždina
Ivan Čehok
Blog - veljača 2009
subota, veljača 28, 2009
Još krajem ljeta prošle godine među prvima sam javno ustvrdio da bi trebalo promijeniti neke od prioriteta u državnim investicijama i javnim financijama kako bi se oslobodilo mjesta za subvencije gospodarstvu. Tada već tvtke koje posluju u Slobodnoj zoni Varaždin, najvećem hrvatskom izvozniku (ukupno više izvozi nego polovica hrvatskih županija!) gubile su američka tržišta i iz razgovora s direktorima tih tvrtki bilo mi je jasno da će se u Hrvatskoj smanjena potražnja s najvećeg tržišta osjetiti upravo pred proljeće, dakle sada. Djelomice je taj moj zahtjev usvojen pri izradi državnoga proračuna.
Vlada je tek prije nekoliko dana predložila paket antirecesijskih mjera, upravo onih što su ih već testirale u praksi većina europskih zemalja. Unatoč mjerama nezaposlenost rapidno raste u tim zemljama jer i tamo su mjere zakasnile. Po mojem mišljenju čekalo se predugo jer svatko zna da bilo kakva vatrogasna intervencija prije svega zahtijeva pravodobnost, energičnu i koordiniranu akciju kao i uporabu primjerenih sredstava i opreme. Na načelnoj, makroekonomskoj razini, središnja vlast i ne može puno više učiniti, osim iz većega deficita još financirati izravno gospodarstvo ili, ne daj Bože, bankarski i financijski sustav kao u Americi.
No, na sastanku u Vladi predložio sam, što je i prihvaćeno kao nešto što treba razraditi, još dvije važne mjere: a) država treba bezuvjetno bespovratno financirati izvoznu industriju po radnom mjestu (u cijeloj Europi ta se izravna subvencija kreće od 2.000 do 4.000 eura po radnom mjestu). Bez te izravne subvencije znatno će se podići nezaposlenost a država će preko burze rada ionako morati plaćati i veće iznose kao naknadu za nezaposlenost; b) država treba osmisliti mogućnost fleksibilnoga radnoga tjedna za industriju u teškoćama. Pritom mi se kao najbolji čini slovenski model subvencije radnoga tjedna i to na taj način da radnici rade četiri dana u tjednu zbog smanjene proizvodnje ali država osigura plaću i za peti dan u tjednu u visini od 80% dnevne nadnice. Tako se osigurava da dio radnika ne ostaje bez posla, sve ih se zadržava na radnom mjestu i u radnoj kondiciji, ne prepuštaju se na milost i nemilost tržišta rada i podiže se osjećaj posvećenosti poslu i pripadnosti tvrtki kao i socijalna sigurnost.
Te dvije mjere tek pretvorit će antirecesijske mjere u secesijske, naime, konačno će preokrenuti javno uvjerenje da će Hrvatska živjeti samo od nekoliko mjeseci poljoprivredne proizvodnje i turizma te pokazati da Hrvatska gospodarski više cijeni i pridaje veću pozornost industrijskoj proizvodnji. Na kraju, svjestan već unaprijed da će se komentarima javiti stranački zagriženi "stručnjaci" napomenuo bih da svladavanje krize nije ideološkopolitičko pitanje jer kriza jednako pogađa i zemlje u kojima vladaju "lijevi" i "desni".
ivancehok @ 15:39 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
 
Index.hr
Nema zapisa.