Internet dnevnik gradonačelnika Grada Varaždina
Ivan Čehok
Blog - ožujak 2008
subota, ožujak 15, 2008
Kada sam prije kojih mjesec dana objavio statističke podatke o cijenama u hrvatskim gradovima što su ih priredili hrvatski sindikati, nekoliko me blogera napalo optužbama da lažem. Štoviše, moj koprivnički kolega Mršić počeo je javno obrazlagati da obmanjujem građane i da je najjeftinija Koprivnica.
Ovaj je tjedan Večernji list u svojem izdanju u srijedu ponovno objavio sindikalne izračune cijena u hrvatskim gradovima i ponovno – Pula najskuplja, Varaždin najjeftiniji! Nadam se da mogu navesti izračune sindikata iz Večernjeg lista!?
Naravno da se kao gradonačelnik ponosim što je već duže vrijeme po službenim sindikalnim podacima upravo Varaždin najjeftiniji grad za življenje u Hrvatskoj.
No, još me nešto veseli – činjenica da po službenim podacima o BDP-u, o rastu novostvorene vrijednosti te o broju zaposlenika u lokalnoj administraciji ispada da je varaždinska gradska uprava najekonomičnija i najučinkovitija u državi. Sve što smo napravili u gradu, važni projekti što su postali uzornima ili oglednima za druge gradove – od poticanja ulaganja preko komunalne infrastrukture do najvišega ulaganja u obrazovanje i kulturu – rezultat je zdušnoga zalaganja i dužnosnika i zaposlenika, politike i administracije kao temeljnih sastavnica javnih službi.
S druge pak strane, valja reći i pohvaliti se da je Varaždin jedan od gradova koji su, unatoč tim velikim i važnim projektima, najmanje zadužen, što znači da ima dovoljno slobodnih sredstava – financijskih i administrativnih kapaciteta – kojima je moguće započeti nove projekte. To je naročito bitno s obzirom na bezglavo i uludo zaduživanje određenih lokalnih i područnih samouprava u tzv. javno-privatnim partnerstvima. O tome ću nešto više reći idući put, samo želim napomenuti da su obveze po javno-privatnom partnerstvu isto tako dug kao i u klasičnim financijskim aranžmanima poput kredita.
ivancehok @ 19:38 |Komentiraj | Komentari: 13 | Prikaži komentare
subota, ožujak 1, 2008
Jedna je od osnovnih zamjerki u procjeni konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva, napose u otvorenosti naše države za nova ulaganja, činjenica da se u ukupnom hrvatskom administrativnom sustavu potencijalni ulagači stalno spotiču u vidljive i još više nevidljive zapreke u postupku stjecanja uvjeta za nesmetano ulaganje. Ponajviše se to događa zbog nedorečenosti i nekonzistentnosti hrvatskoga zakonodavstva, premalih administrativnih kapaciteta, nekompetentnosti, neusklađenosti različitih razina odlučivanja u postupcima, kao i sasvim subjektivnih poteškoća (nedovoljne upućenosti, nekompetentnosti, nedostatku motivacije itd.). No, jedna od najnesavladivijih poteškoća leži u tome što su nam gruntovni i katastarski podaci, dakle osnova za utvrđivanje vlasništva i daljnje pravne i financijske transakcije posve zastarjeli, neusklađeni i nepotpuni.
Prije nekoliko godina krenuli smo, među prvima u Hrvatskoj, u sređivanje stanja i usklađivanje gruntovnih i katastarskih podataka. Da bismo to mogli učiniti, bilo je nužno prije svega napraviti katastarsku izmjeru i tehničku reambulaciju, dakle mjerno-tehnički dio posla, zatim ponuditi tako dobivene podatke na uvid građanstvu te zatim osnovati zemljišne knjige i uspostaviti posve korelaciju u točnosti podataka između gruntovnice i katastra. Takvi podaci iznose se i koriste u elektroničkom obliku, tzv. EOP.
Za veći su dio grada Varaždina tako osnovane zemljišne knjige, što će s podacima Geografsko informacijskog sustava koji je također u izradi, odnosno koji već daje neke važne podatke i danas, premda neusklađene s izmjerom, te podacima s urbanističkih planova, omogućiti pravodobni, trenutni i istiniti uvid u stanje stvari. Te podatke moći će u nekoliko sekundi koristiti bilo tko u bilo kojem dijelu svijeta što će ubrzati pravni promet kao i ulaganja u našem gradu. Ta su ulaganja, uzmemo li green-field ulaganja, i do sada bila najveća u Hrvatskoj, ali će s ovim tehničkim mogućnostima postati još brža i učinkovitija. Po riječima nadležnih osoba iz geodetske uprave Varaždin će postati prvi veći hrvatski grad koji će imati sve usklađene i u elektroničkom obliku prenesene podatke.
ivancehok @ 22:09 |Komentiraj | Komentari: 10 | Prikaži komentare
 
Index.hr
Nema zapisa.