Internet dnevnik gradonačelnika Grada Varaždina
Ivan Čehok
Blog - travanj 2010
utorak, travanj 20, 2010
Mnogi su me pitali zašto već neko vrijeme ne pišem blog. Razlog je sasvim jednostavan: sve što sam pisao izazvalo je odmah ideološke rasprave i podijelilo čitatelje u dva ideološka bloka, pa sam malo obeshrabren činjenicom da je svaki blog ujedno i blok.
Nikada nisam vjerovao previše u ideološke intepretacijske obrasce, nemam volje uopće raspravljati znajući već unaprijed da ono što je izrečeno u argumentacijskoj zajednici vodi do jednostavnoga svrstavanja pro et contra, ali ne, na žalost, na temelju argumenata, nego zbog pripadnosti ili simpatijama za uvjetno lijevu i desnu političku opciju (kojih, kako sam već i obrazložio, u Hrvatskoj jednostavno nema – niti imamo zdravu socijaldemokratsku opciju, još pak manje demokršćansku).
Ponukalo me sada to što sam svojim najžešćim ideološkim kritičarima stalno dizao tlak uvjeravajući ih da svojim neposrednim sudjelovanjem u saborskome praćenju i nadzoru svih vlada u ovih 10 godina, mogu iskreno posvjedočiti da je sumnji u korupciju i u moralne i političke anomalije bilo uvijek i da se po tome ova vlada ništa ne razlikuje od one od 2000. do 2003. godine. Kada sam na to upozoravao optuživalo me se za strančarenje ili navijanje. Sada su najprije američki sudovi, zatim međunarodne institucije i velika multinacionalka objavile kako su podmićivane hrvatske vlasti pri nabavi vatrogasnih vozila. Budući da se to događalo još od 2002. godine i budući da sam upravo ja tada upozoravao da nešto s nabavom vozila nije u redu, sada se potvrdila sumnja i otvorila mogućnost da se sve detaljno istraži.
Kada se raspravljalo u Saboru žestoko o tome je li ova vlada konačno otvorila neke procese koji olakšavaju otkrivanje korupcije, napomenuo sam da a) korupcije ima u svim europskim društvima, čak i više nego što se predočuje u hrvatskoj javnosti; b) notorna je glupost da korupcije prije nije bilo zato što nije otkrivena – to je jednako glupi argument kao i argument da danas na auto-cesti nitko nije vozio prebrzo jer policija nikome nije naplatila kaznu!
Dakle, borba protiv bilo koje društvene anomalije započinje s uvjerenjem da je svaka institucija potencijalno koruptivna i da je građanska budnost, koja se ne uljuljka glupim stavom da naši kradu manje od vaših, jedini društveni preventivni mehanizam smanjivanja korupcije.
ivancehok @ 09:24 |Komentiraj | Komentari: 23 | Prikaži komentare
 
Index.hr
Nema zapisa.