Internet dnevnik gradonačelnika Grada Varaždina
Ivan Čehok
Blog - svibanj 2007
srijeda, svibanj 30, 2007
Kako postići da se obrazovanje prvo prepozna i vrednuje kao društveno područje što zaslužuje prvenstveno financijska, kadrovska i organizacijska ulaganja i brigu društva te drugo da postane temeljna poluga gospodarskoga razvitka? Kako rekoh, europske države koje su 80-tih godina 20. stoljeća zaostajale u svojem razvitku, primjerice Grčka, Španjolska, Portugal i Irska, postavile su obrazovanje kao dugoročni strateški cilj, što znači da su programski i terminski razvukle ulaganja u obrazovanje na preko desetak godina. Konkretne učinke te su strategije pokazivale upravo prema isteku tih desetak godina kada su gospodarstva tih država počela znatnije rasti, povećala se stopa visokoobrazovanoga stanovništa, gospodarstva su postala konkuretnija i značajno je smanjena nezaposlenost.
Upravo temeljeći svoje strateške dokumente na primjerima tih zemalja, mi smo u gradu Varaždinu u šest godina znatno podigli razinu izdvajanja za obrazovanje te ustanovili posve mjerljive instrumente za praćenje učinaka obrazovnih mjera. Naša je posebnost u hrvatskim razmjerima upravo činjenica da se nismo samo segmentarno i fragmentarno usmjerili prema jednom dijelu sustava nego smo programski i terminski obuhvatili tzv. obrazovnu vertikalu, dakle ulaganja od predškolskoga odgoja do cjeloživotnog obrazovanja. U kalkulaciji vrijednosti ljudskog i socijalnog kapitala kao i načinima korištenja novaca i moći proistekle iz toga kapitala nismo računali samo i prvenstveno na administrativne kapacitete nego prije svega na znanje i sposobnosti nastavnika i učenika. Ma kako bila snažno izražena politička volja i ma kako bio dobro ustrojen projekt ulaganja u obrazovanje, malo je toga moguće postići ako kao ključne čimbenike i suradnike ne motiviramo same sudionike obrazovnog procesa. Na žalost, strategije i projekti naše administracije kao i većine stranaka pišu se sub specie aeternitatis, dakle dizajnirane su za vječnost umjesto za konkretne prostorne i vremenske uvjete.
U sljedećim nastavcima ovoj svojeg mini-niza o obrazovanju pokušat ću, bez nametanja, ponuditi varaždinski model obrazovne politike i obrazložiti njegove prednosti i sasvim mjerljive učinke.
ivancehok @ 12:30 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
ponedjeljak, svibanj 28, 2007
Zašto je obrazovanje važno?
U našim se predizbornim nadmetanjima napokon u prvi red pozornosti i javnih rasprava pomiče obrazovanje. U tome naša politička javnost, doduše kako to obično biva s velikim zakašnjenjem, slijedi slična nadmetanja u zapadnom svijetu, još tamo od L. Johnsona i R. Reagana koji su inzistirali na raspravi o obrazovanju u političkim sučeljavanjima.
Isto tako, više je europskih država postavilo sebi vrlo jasne političke i društvene ciljeve u razvitku obrazovanja te su na temelju terminskih i programskih planova povećale stopu obrazovanosti stanovništva kao i stopu gospodarskog rasta.
No, ne bismo mi bili posebni, što će reći pomalo neodgovorni prema ciljevima i šlampavi u određivanju mehanizma provedbe, kad ne bismo očekivali da ćemo podići gospodarstvo utemeljeno na znanju u samo dvije godine i postići stopu rasta od preko 8%. Ne treba ni spominjati da to nije uspjelo nikome nikada i nigdje! Nije uspjelo jer to naprosto nije moguće s obzirom da je povratno vrijeme za ulaganja u obrazovanje barem jedan obrazovni ciklus, dakle 6-8 godina, pa su države koje su znatno podigle gospodarstvo na temelju ulaganja u obrazovanje imale strpljenja čekati i napraviti srednjoročne planove. Umjesto toga, mi smo nestrpljivi i ići ćemo u prenagle i ishitrene promjene koje će proizvesti kaos veći nego što jest.
Dakle, ne smijemo ni prebrzo ni presporo. Jer, kako je rekao mudri Konfucije – premašiti je jednako kao i ne doseći!
 
ivancehok @ 11:53 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
srijeda, svibanj 2, 2007
Duboko sam uvjeren da otvorenost i senzibilnost prema stavovima građana može mnogo pridonijeti djelotvornosti lokalne samouprave. Internet sa svim svojim mogućnostima jedan je od dobrih načina pomoću kojih se možemo prikloniti suvremenim trendovima decentralizacije uprave, odnosno demokratizaciji zajednice u kojoj živimo.


ivancehok @ 13:54 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
 
Index.hr
Nema zapisa.