Internet dnevnik gradonačelnika Grada Varaždina
Ivan Čehok
Blog - lipanj 2009
nedjelja, lipanj 7, 2009
Mnogi, od običnih opinion makera preko teoretika društva do filozofa politike drže da su lokalni izbori često bitniji za demokratski i ukupni društveni razvitak neke države od parlamentarnih ili predsjedničkih. Osobno smatram da je smisao politike upravo u tome da prosječnom građaninu postane bitnije tko mu je gradski vijećnik nego tko je predsjednik države jer upravo vijećnik odlučuje o svakodnevnim životnim pitanjima važnima za osobnu sigurnost i osjećaj zadovoljstva građanina.
U nas su, međutim, ovi lokalni izbori kao nijedni do sada postali blokalni. Već prije nego su održani bilo je posve jasno da će svaki od dvaju umjetno proizvedenih i na (medijsku) silu dalje razdvajanih blokova proglasiti izbornu pobjedu i tumačiti rezultate izbora na svoju korist preračunavajući glasove u broj nacionalnih parlamentarnih mandata.
Pritom je naravno simptom ukupne društvene ostrašćenosti blokovskom podjelom činjenica da sasvim obični građani navijaju za „svoje“ stranke baš kao da je riječ o kakvom sportskom natjecanju. Na sasvim bezazleni posljednji moj blog o čestitkama nahvatalo mi se preko 50 komentara ljudi koji ostrašćeno i navijački tumače rezultate izbora, pokušavajući dokazati nešto što naravno nije moguće argumentirati razumskim razlozima. Prava je pak istina da nijedan blok nije pobijedio premoćno, da u uvjetima gospodarske recesije oporba nije kapitalizirala svoje oporbenjaštvo, vladajući se pak nisu pokazali kao stranka s više istaknutih osoba, da u mnogim gradovima izabrani gradonačelnici ili nisu bili vođeni ideološkim i stranačkim motivima ili su čak išli i izravno mimo stranačke vrhuške (dapače kao što je rekao kolega Vlahušić samo da stranački čelnici iz Zagreba ostanu što dalje od lokalnih sredina)… Ta nevjerojatna lakoćomislenost, posve inherentna hrvatskom mentalitetu (gledajući utakmicu sinoć rekao sam da će nas gol u 2. minuti koštati pobjede jer mi naprosto mislimo da je iza toga sve lako i obavljeno), po kojoj će odmah poteći med i mlijeko, ne stoga što smo promijenili ili izabrali osobu nego stoga što smo izabrali stranku ili blok, taj nevjerojatni simplificirani obrazac da „naši“ donose nužno novo i bolje bez obzira koje nam osobe nude kao novo i bolje, upravo je glavni razlog što su ovi blokalni izbori doveli samo do toga da su jednako pobijedili stranke blokalno i jednako izgubili – građani lokalno!
ivancehok @ 21:49 |Komentiraj | Komentari: 22 | Prikaži komentare
 
Index.hr
Nema zapisa.