Internet dnevnik gradonačelnika Grada Varaždina
Ivan Čehok
Blog - srpanj 2007
četvrtak, srpanj 19, 2007
Poznato je da osoba ili zajednica u svojoj samoprojekciji često poseže za slikama ili karakteristikama svojih uzora, što onda postaje osnova za usporedbu, ciljanim točkama vlastitog razvitka, onime što smatramo poželjnim i dostižnim.
U našim tranzicijskim glavinjanjima, Hrvatskoj se često kao uzor nameće ili pak sami odabiremo primjer irskoga razvitka. Irska je bila jedna od najzaostalijih europskih zemalja, nedonošče što je u krilu europske unije sazrelo u razvijeno i pristalo dijete. Po različitim gospodarskim pokazateljima, jedna od perspektivnijih europskih zemalja.
Imao sam prilike transkontinentalno upoznati otok, razgovarati s ljudima što su svaki sa svojeg motrišta proučavali te muke irskoga odrastanja. Bez obzira na različite stavove, svi dijele uvjerenje: ključni čimbenik irskoga brzoga, krizama praćenog, sazrijevanja bilo je obrazovanje. Od zaostale ruralne zemlje, s velikim postotkom udjela poljoprivrednoga stanovništva i manje od 10% visokoobrazovanih, demografski i sociološki opterećena emigracijama mladih i školovanih ljudi privučenih primamljivim ponudama agencija što ih je mnogoljudna i ekonomski jaka dijaspora ustanovila naročito u Americi, Irska se pretvorila u keltskoga tigra, znatno podigla GDP per capita, otvorila mnoštvo tehnoloških parkova, privukla investicije i spustila stopu nezaposlenosti ispod EU-prosjeka. Različitim mjerama vlade ali i lokalnih vlasti podigli su razinu obrazovanosti stanovništva, počeli poticati ruralnu mladež na obrazovanje, uveli programe cjeloživotnog obrazovanja za sve, investicijama u infrastrukturu motivirali mladež iz zapuštenih urbanih kvartova na socijalnu inkluziju… Imali su jednu veliku prednost, što najčešće naši analitičari što nam nude Irsku kao model zaboravljaju: poznavanje engleskog!
A Hrvatska već dvadeset godina raspravlja o tome kako ćemo nazvati sustav obrazovanja i koliko će koji od dijelova sustava trajati. Bojim se da će nam uzori za nekoliko godina biti već predaleko pa više nećemo moći ni razabrati ono s čime se želimo usporediti. Jedino se možda možemo uspoređivati po otvorenosti, srdačnosti i sklonosti alkoholu i zabavi...
ivancehok @ 07:15 |Komentiraj | Komentari: 14 | Prikaži komentare
 
Index.hr
Nema zapisa.