Internet dnevnik gradonačelnika Grada Varaždina
Ivan Čehok
Blog - srpanj 2009
utorak, srpanj 14, 2009
Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji izazvao je dosta različitih kontroverznih stavova u javnosti. Od 2001. godine zalažem se kao zastupnik da se to područje uredi zakonski s obzirom na to da pravila ponašanja ovise o zastarjelom i neuvjetnom zakonu iz sedamdesetih godina, što kao posljedicu vuče za sobom mogućnost neuređenosti i proizvoljnosti u postupcima.
Predloženi zakon, međutim, za mene kao liberala nije prihvatljiv s obzirom da pokušava normativno odrediti osnovne i osobne ljudske slobode te na neki način mijenja perspektive ostvarenja prava, odnosno brka pravo na zdravstvenu zaštitu s pravom na osobni izbor bračnih i obiteljskih odnosa. Riječ je o osjetljivom političkom i društvenom pitanju, što se sve još usložnjava činjenicom da žene, ali i muškarci, koji boluju od neplodnosti prolaze mnoge muke s našim zdravstvenim sustavom te su još pod emocionalnim pritiskom i često u stanju stresa. Prevelika normiranost kao i uskraćenje bilo kojeg prava ako se neplodnost utvrdi kao bolest samo vode u dodatno socijalno, financijsko i emocionalno opterećivanje svih građanki i građana koji se moraju podvrgnuti tom zahvatu.
Kao i svaki put kad se nisam slagao s nekim od prijedloga zakona te po svojoj liberalnoj vokaciji kao i po načelima etike poziva ili naprosto savjesti odbio sudjelovati u glasovanju, i sada sam napustio dvoranu želeći na taj način prosvjedovati protiv jednostranoga i nasilnoga nametanja zakona. Zahvaljujem svima na izrazima mnogim izrazima podrške, napose udrugama žena podvrgnutim zahvatima potpomognute oplodnje.
ivancehok @ 13:06 |Komentiraj | Komentari: 35 | Prikaži komentare
 
Index.hr
Nema zapisa.