Internet dnevnik gradonačelnika Grada Varaždina
Ivan Čehok
Blog - rujan 2007
nedjelja, rujan 30, 2007
Nakon što smo postali najizvoznija hrvatska gospodarska sredina i konačno postigli i to da gospodarstvo ostvaruje suficit u robnoj razmjeni, nastojali smo u svemu otvoriti svoj grad, svoju sredinu prema drugima. Kao što je poznato, jedna od najvećih gospodarskih prepreka i uzroka zaostajanja Hrvatske za europskim državama jest činjenica da izvozom pokrivamo samo oko 45% uvoza, što znači da ne privređujemo čak ni ono što nam je potrebno kao osnovni egzistencijalni minimum, prije svega hranu i energiju. Rastući prošlih godina po stopi od 30 i više posto, upravo je izvozno proizvodna industrija podigla lokalni GDP, ali i otvorila cijeli grad u svim područjima urbanog života prema prevladavajućim gospodarskim i kulturnim tokovima u okružju.
Svi poduzetnici što su ulagali na području Varaždina primjerice doveli su na Špancir-fest svoje goste iz zemlje i inozemstva, u boljim restoranima u Varaždinu nudi se raznovrsna internacionalna gastronomska ponuda i gotovo svaki dan u njima je moguće čuti poslovne razgovore ili naprosto druženja na nekoliko jezika. Sama činjenica da je na ovogodišnjem Špancir-festu bilo preko 1500 izvođača, većinom iz europskih država i da ga je posjetilo dosad najviše Slovenaca, Austrijanaca i Nijemaca, govori o tome da se grad otvorio inozemstvu, što je u kulturi jedino jamstvo prenošenja novih iskustava.
No, Barokne večeri kao nacionalni festival koraknule su još dalje ove godine pa se koncerti održavaju u šest europskih država, gdje su i odlično primljeni. Završni će koncert slušati i dvojica predsjednika, slovački predsjednik Gašparović i naš predsjednik Mesić. Tako je Varaždin osim gospodarskih izvoznih uspjeha pokazao, doduše kao osamljeni primjer, kako je moguće izvoziti i kulturne proizvode, naročito glazbu – jedini univerzalni jezik kojim se čovječanstvo služi.
ivancehok @ 16:23 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare
ponedjeljak, rujan 10, 2007
I službeno je objavljeno u glasilima posvećenim lokalnoj samoupravi da Varaždin ima ponajveći GDP po glavi stanovnika u Hrvatskoj. Pridodamo li tome i podatak da se u Varaždinu prošle godine bilježi rekordan rast zapošljavanja, kakav nismo dosegnuli 40-tak prijašnjih godina, te da imamo najveću stopu zaposlenosti u odnosu na broj stanovnika, jasno je da smo se gospodarski pokrenuli. Grad koji je u 90-tima doživio drastičan pad zaposlenoga stanovništva budući da se većinom radilo u tzv. radnointenzivnim industrijama (tekstilna, drvoprerađivačka, kožarska...), pa je samo Varteks tijekom desetljeća pao s nekih 10.000 zaposlenih na sadašnjih 3.500, danas ima najveću stopu zaposlenosti i, suprotno uobičajenim predodžbama o isključivo niskim plaćama, jedan od najviših dohodaka po glavi stanovnika.
Pročitamo li te podatke na ponešto pojednostavljenim matricama hrvatskih predizbornih sučeljavanja, možemo reći da upravo ono o čemu danas glasno govore speakeri i reprezenti stranačkih gospodarskih programa, Varaždin već uspijeva pretvoriti u konkretni operativni i operabilni gospodarski projekt ili projekte. O tome ću više i podrobnije pisati, za sada bih samo htio preskočiti uske gradske ili regionalne okvire i reći da te podatke valja uzeti kao podsjetnik kako se razbijaju uobičajene predodžbe, zapravo predrasude. Jedna je od takvih da će Hrvatska živjeti isključivo od poljoprivredne proizvodnje na klasičnim agrikulturama ili pak samo od tromjesečnog turizma zrnca soli i zraka sunca. Naime, Varaždin je to postigao samo i isključivo zahvaljujući novim proizvodnim green-field ulaganjima i poticajnoj poduzetničkoj klimi s niskim lokalnim nametima i pomicanje ako već ne uklanjanje bilo kakvih zapreka ulaganjima. Stoga doslovno danas u Varaždinu investitori čekaju u redu kako bismo im pronašli adekvatno i povoljno zemljište za izgradnju proizvodnih pogona. Zato i pozivam naše već javno sučeljene politekonomiste da se osvrnu uokolo sebe kako ih ne bi snašla ona podsmješljiva: politekonomisti obično razmišljaju kako se ono što dobro funkcionira u praksi nikako ne slaže s teorijom.
ivancehok @ 21:36 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
utorak, rujan 4, 2007
 
Najradije bih da ne moram ništa napisati, da šutnja prekrije krhotine razbijenih života. Ti preminuli dečki doista leže na odru domovine kao žrtva kojoj nismo smjeli dopustiti da bude prinesena, kao sudbine što se nisu smjele razbiti o tvrdoću gluhe i bešćutne zajednice. Gluha na potrebe onih službi o kojima ovisi naša opća sigurnost, naš osjećaj zbrinutosti, povjerenje u to da smo zajednici prepustili dio poslova što ih ne možemo sami obaviti. Bešćutna stoga što samo ljudi koji nisu osjetili instinktivni strah pred opasnošću, koji nikada nisu razmišljali o posljedicama svoje organizacijske neodgovornosti, aljkavosti i šlampavosti u vođenju službe mogu poslati skupinu mladih i slabo opremljenih vatrogasaca u smrt, među njima i nevješto i na opasnosti nenaviklo dijete. Bešćutnu i stoga što će sada početi besciljno, besmisleno i bezočno licitiranje s krivicama, politikanske optužbe i protuoptužbe, pri čemu upravo oni najglasniji pokazuju svoju nečistu savjest jer neodmjerenošću i neotesanošću skrivaju probuđeni glas savjesti. Ovo je naime tragični finale svih naših hazarderskih igara s javnim službama: stalne zakonodavne izmišljotine, nestabilnost službi, neorganiziranost, nejasna subordinacija, nepostojanje koordinacije, neopremljenost, podinvestiranost sustava, ignoriranje mentaliteta i lokalnih specifičnosti, nedostatak preventivnoga djelovanja. U ovih nekoliko godina vatrogasna je služba nekoliko puta ustrojbeno seljakana od države do lokalne uprave, pa među ministarstvima, pa onda opet u posebnu službu… U tome su naravno sudjelovale sve vlasti, bez obzira na stranke i na junačke političare koji sada odjednom znaju što treba učiniti. Jednom riječju, izraz je to društva neodgovornosti, neozbiljnosti i nesposobnosti da sami ustrojimo sustave kojima ćemo opet sami sebe zaštititi. Da se to dogodilo u bilo kojoj europskoj državi, drugi dan bi građani prosvjedima barem pokazali da ih je tragedija toliko trgnula da žele promijeniti organizaciju sustava.
ivancehok @ 11:19 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
 
Index.hr
Nema zapisa.